Βιβλίο

averofeio-sxoleio

Το διόροφο Αβερώφειο σχολείο Μετσόβου με τους μαθητές και δασκάλους, στα 1890.Δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ, το σχολείο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 2 Ιανουαρίου 1890, κάηκε κατά τον εμφύλιο, τον Οκτώβριο του 1947, και στη θεση του χτίστηκε, το 1955, το σημερινό Δημοτικό Σχολείο από το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.(Αρχείο Γ. Πλατάρη-Τζίμα)

Στο Μέτσοβο λειτουργούσαν σχολεία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Η επίσημη ίδρυση του πρώτου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ελληνοσχολείου) στο Μέτσοβο, τοποθετείται το 1759: τότε δόθηκε η άδεια από τις οθωμανικές αρχές για την επισκευή της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, στα κελιά της οποίας στεγάστηκε το σχολείο ως το 1817. Το πρώτο αυτό σχολείο είχε ένα δάσκαλο και δύο υποδιδασκάλους και συντηρούνταν από ευεργετήματα Μετσοβιτών και από το απόθεμα της Μονής του Αγίου Νικολάου. Η φοίτηση Μετσοβιτών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια οδήγησε στη δημιουργία μίας ομάδας λογίων, δασκάλων και ιερωμένων, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη πνευματική ζωή του ελλαδικού χώρου.

×

Δέντρα

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα η υλοτόμηση στην ορεινή Ήπειρο ήταν ελεύθερη, με αποτέλεσμα την αποψίλωση των δασών. Περιηγητές στην περιοχή αναφέρουν ότι κάθε χρόνο μεγάλη ποσότητα δέντρων κοβόταν ανεξέλεγκτα για ξυλεία και καυσόξυλα και ότι, από το 1880 και μετά, τα πυκνά δάση του Μετσόβου, των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας περιορίζονται δραματικά.
Η σημασία των δασών για την οικονομία του Μετσόβου και των ορεινών κοινοτήτων οδήγησε και σε προστριβές. Όταν το τουρκικό κράτος προσπάθησε να βάλει φραγμό στην υλοτόμηση, το «δασικό ζήτημα» έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, οδηγώντας μέχρι και στην απόπειρα δολοφονίας προκρίτου του Μετσόβου.

×

Γιος

Ο Ζώσιμος Γ. Τζίμας, μαθητής στο Βουκουρέστι

(Αρχείο Γ. Πλατάρη-Τζίμα)

Ο Γιάνκος Δ. Παπούτσης ανάμεσα σε δύο Αιγυπτιώτες Μετσοβίτες, τον Τόλη Παπακώστα με το μπαστούνιο και τον Τέγεα Παπακώστα, το καλοκαίρι του 1918 στο Μέτσοβο.

(Αρχείο Γ. Πλατάρη-Τζίμα)

×