Υφάντρα

Η ζωή των γυναικών του Μετσόβου ήταν αφιερωμένη στις οικιακές εργασίες. Μέχρι και τη δεκαετία του 1970, οι γυναίκες περνούσαν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους στην κατασκευή και τη φροντίδα των ρούχων τους, καθώς και υφαντών που προορίζονταν για χρήση μέσα στο σπίτι.

×

Επεξεργασία μαλλιού

yfantra-yfainei-1

Μετσοβίτισα κρατάει το στημόνι που μόλις έχει βάψει, ενώ δίπλα της βρίσκεται άλλο ένα το οποίο θα βαφτεί πριν περαστεί στον αργαλειό. (Εκδόσεις Καπόν / Με στημόνι και υφάδι / Catherine Van Steen & Ελένη Λυκιαρδοπούλου)

Η επεξεργασία του μαλλιού ήταν μια αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Η πρώτη φροντίδα των γυναικών, όταν τα ακατέργαστα μαλλιά έφταναν στο χωριό, ήταν να τα καθαρίσουν. Αφού τα έπλεναν και τα στέγνωναν στον ήλιο, τα χώριζαν σε μακριά και κοντά για να τα ‘λαναρίσουν’, δηλαδή να τα χτενίσουν με ένα εργαλείο που λεγόταν λανάρι. Στη συνέχεια, έγνεθαν το μαλλί σε αδράχτια και τύλιγαν το νήμα σε μεγάλα κουβάρια. Τα νήματα που προορίζονταν για την ύφανση χρωματιστών χαλιών και στρωσιδιών, βάφονταν με τοπικά υλικά, όπως καρυδότσουφλα, φύλλα καρυδιάς ή μουρόφυλλα. Στη συνέχεια, περνούσαν από την ανέμη για να τυλιχτούν σε ειδικά μασούρια και να καταλήξουν στον αργαλειό.

×

Εμπόριο μαλλιού

Το Μέτσοβο, κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, είναι πόλη του μαλλιού και του εμπορίου. Το εμπόριο του μαλλιού έφερε μεγάλο πλούτο στο χωριό, καθώς μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα το μαλλί κατείχε την πρώτη θέση στα εξαγόμενα προϊόντα του εμπορίου της δυτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

×

Γυναίκες

oikogeneia-vermiou

Οικογένεια στο Κάτω Βέρμιο, το 1947. Οι γυναίκες διακρίνονται να φωτογραφίζονται με τη ρόκα, το αδράχτι και την ανέμη, εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για το γνέσιμο του μαλλιού. Σήμερα το Κάτω Βέρμιο αποτελεί τον πυρήνα των βλάχικων εγκαταστάσεων στο νομό Ημαθίας. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός στην περιοχή του σημερινού νομού Ημαθίας, μετά τη Βέροια και τη Νάουσα. (Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα)

gynaikes-gnethoun

Γυναίκες γνέθουν με ρόκα και αδράχτι μπροστά σε καλύβες Σαρακατσάνων, γύρω στο 1922. (Μargaret Hasluck)

×

Αντικείμενο 1

Ξύλινη ρόκα για το γνέσιμο του μαλλιού.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Αντικείμενο 2

Μάλλινο μαξιλάρι.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×