Οθωμανός

othomanos

 

 Από το 1430 έως το 1912, το Μέτσοβο και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία. Το Μέτσοβο αρχικά ανήκει στο σαντζάκι (διοικητική περιφέρεια) των Τρικάλων και, από τα μέσα του 19ου αιώνα, εντάσσεται στο πασαλίκι των Ιωαννίνων.

Κατά την περίοδο αυτών των πέντε αιώνων, η βλαχόφωνη ορεινή κοινωνία του Μετσόβου συμμετέχει στην οικονομική ζωή της αχανούς αυτοκρατορίας, καταβάλλοντας φόρους στην κεντρική διοίκηση και αναπτύσσοντας εμπορικές σχέσεις με ένα ευρύτατο δίκτυο πόλεων, το οποίο περιλαμβάνει την ίδια την Κωνσταντινούπολη αλλά και υπερβαίνει τα σύνορα του οθωμανικού κράτους. Ταυτόχρονα, το Μέτσοβο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οθωμανικής διοικητικής και στρατιωτικής οργάνωσης, κάποτε μάλιστα ως έδρα Οθωμανών αξιωματούχων.

Το 1864-67 χτίζεται το κάστρο του Μετσόβου που στεγάζει οθωμανική διοίκηση και στρατιωτική φρουρά και περιλαμβάνει τζαμί.

×

Μετσοβίτης

metsovitis

 

Ως τις αρχές του 20ου αιώνα, στο Μέτσοβο υπήρχε επταμελής «Επιτροπή», με εκπροσώπους από τα χωριά (μαχαλάδες) του Μετσόβου. Η Επιτροπή εκπροσωπούσε τους Μετσοβίτες απέναντι στις Οθωμανικές αρχές. Είχε την ευθύνη για βασικές λειτουργίες του Μετσόβου (π.χ. υδροδότηση, αγορανομία, διατήρηση της τάξης) αλλά και να συντάσσει φορολογικούς καταλόγους.

Στην Επιτροπή, εμφανής ήταν η παρουσία των οικονομικά ισχυρών τσελιγκάδων και κυρατζήδων (ιδιοκτητών των καραβανιών) ενώ από τον 19ο αιώνα συμμετείχαν όλο και περισσότερο αστοί που είχαν πλουτίσει με το εμπόριο.

×

Μάλλινη κάπα

Μάλλινη κάπα.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Τσαρούχια

Δερμάτινα τσαρούχια με μαύρη μάλλινη φούντα.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Κουδούνι

Μολύβδινο παγούρι χυτό, τετράπλευρο.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Παγούρι

Μολύβδινο παγουράκι για τσίπουρο.

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×