Πίτα
Ο θρίαμβος της βλάχικης μαγειρικής είναι η πίτα που γίνεται σ’ ένα φαρδύ, ρηχό ταψί, το οποίο έχει ένα κοίλο, κωνικό μεταλλικό κάλλυμα (γάστρα) που παίζει σπουδαίο ρόλο για το ψήσιμο της πίτας. Η πίτα γίνεται με το άπλωμα τεσσάρων η περισσοτέρων φύλλων από ζυμάρι, στον πάτο του ταψιού, πάνω στα οποία βάζουν ένα παχύ ενδιάμεσο στρώμα από λαχανικά, τυρί ή λεπτά κομμένο κρέας. Αυτό σκεπάζεται με έξι ή περισσότερα φύλλα από λεπτό ζυμάρι, πλούσια ραντισμένα με βούτυρο και κάπου-κάπου ένα κομματάκι τυρί. Όλα τα είδη πίτας είναι καλά, αλλά το καλύτερο είναι εκείνο που γίνεται με πράσα, τσουκνίδια ή άλλα παρόμοια λαχανικά. Για κάποιον εντελώς άγνωστο λόγο, το φαγητό αυτό περιορίζεται στους Βλάχους και σπάνια το βλέπει κανείς στα ελληνικά χωριά.
(Alan J. B. Wace – Maurice S. Thompson, Οι νομάδες των Βαλκανίων, 1914)