Κρεβάτι

Στα Μετσοβίτικα σπίτια υπήρχαν πάντα δύο χαμηλά ξύλινα κρεβάτια, στις δύο πλευρές του τζακιού, που ονομάζονταν μπάσια. Ήταν σκεπασμένα με μάλλινες κουβέρτες και μάλλινα μαξιλάρια. Μάλλινα υφαντά κάλυπταν επίσης τους τοίχους πίσω από τα μπάσια, καθώς και την ποδιά του τζακιού.

×

Ενδυμασία

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όταν πήγαιναν να κοιμηθούν, πρώτα έκλειναν όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και σκεπάζονταν με βαριά, μάλλινα στρωσίδια και βελέντζες. Η βλάχικη ενδυμασία δεν διακρινόταν σε καλοκαιρινή και χειμερινή. Οι Βλάχοι φορούσαν τα ίδια ρούχα ημέρα και νύχτα, ενώ το ξεντύσιμο και πλύσιμο του σώματος δεν γίνονταν κάθε μέρα.

×

Υφαντά

Νεροτριβή στα δυτικά του Μετσόβου. Το νερό πέφτει μέσα από τον ξύλινο αγωγό στην τριστέλλα, μια δεξαμενή κωνικού σχήματος. (Εκδόσεις Καπόν / Με στημόνι και υφάδι / Catherine Van Steen & Ελένη Λυκιαρδοπούλου)

Υδρόμυλος στο χωριό Βωβούσα, στις αρχές του 20ου αιώνα. (Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα)

Το χειμωνιάτικα υφαντά ήταν πιο παχιά, χνουδωτά και ζεστά. Η επεξεργασία τους (κοπάνισμα) γινόταν σε ειδικές υδροκίνητες εγκαταστάσεις στο ποτάμι. Τα υφαντά αρχικά μουσκεύονταν στο νερό ώστε να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, έμπαιναν στη νεροτριβή, σε μεγάλους στρογγυλούς ξύλινους κάδους όπου έπεφτε νερό με μεγάλη πίεση. Έμεναν εκεί για αρκετές ώρες και με την τριβή του νερού, το μαλλί φούσκωνε και γινόταν σαν παχιά τσόχα. Το υφαντό που χρησιμοποιείται για την κάπα των βοσκών χτυπιέται για περίπου 24 ώρες στη νεροτριβή. Ένας δεύτερος τρόπος κοπανίσματος, ήταν με το μαντάνι, έναν νερόμυλο που κινεί μεγάλους ξύλινους κόπανους σε σχήμα σφυριού: με τη δύναμη του νερού, οι ξυλοκόπανοι χτυπούν για 24 ώρες τα υφαντά που βρίσκονται στο νερό.

×

Μαξιλάρι

Μάλλινο μαξιλάρι.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Λυχνάρι

Σιδερένιο λυχνάρι, κρεμαστό, με πώμα σε σχήμα πετεινού.

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Μπουχαροποδιά

Μάλλινη μπουχαροποδιά, ‘μπερντέ ντε μπουχαρέ’

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×

Θερμάστρα

Χάλκινη φορητή θερμάστρα κλινών με χειρολαβή.

 

Διαβάστε επιπλέον πληροφορίες για το αντικείμενο αυτό εδώ

×