Αγωγιάτης

agogiatis-me-alogo

 

Οι αγωγιάτες πραγματοποιούσαν επί πληρωμή μεταφορές εμπορευμάτων και ανθρώπων σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων, ο μόνος τρόπος να διανύσει κανείς μεγάλες αποστάσεις από την ξηρά ήταν με μουλάρια. Οι αγωγιάτες του Μετσόβου ήταν μία από τις σπουδαιότερες ομάδες μεταφορέων του οθωμανικού χώρου.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γάλλος ταξιδιώτης Pouqueville αναφέρει τους Μετσοβίτες και τους κατοίκους του Ζαγορίου ως τους πιο δραστήριους αγωγιάτες στην ευρωπαϊκή αγορά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

×

Άλογο

Ο κάθε αγωγιάτης είχε από τρία μέχρι δέκα ζώα, απ’τα οποία ένα ήταν άλογο. Το άλογο, που ήταν ελαφρότερα φορτωμένο απ’ότι τα μουλάρια, μετέφερε τον αγωγιάτη και τα προσωπικά του αντικείμενα. Αυτά αποτελούνταν από την τραγομαλλίσια κάπα του, μια δερμάτινη σακούλα όπου υπήρχε ένα σφυρί, πέταλα και καρφιά και ένα ζευγάρι σακιά. Το ένα ήταν γεμάτο κριθάρι για τα μουλάρια και το άλλο είχε ψωμί, ψητό κρέας, τυρί και προ πάντων μια ξύλινη φλάσκα γεμάτη κρασί.

×

Δρόμος

dromos-1

Μέτσοβο – Μαλακάσι. Άλογο σε μονοπάτι, αρχές 20ου αιώνα. (Μargaret Hasluck)

 Η επικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις γινόταν μέσω ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου, όπου σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι καλοχτισμένες τοξωτές γέφυρες. Τα καραβάνια των εμπόρων ταξίδευαν σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και την κεντρική Ευρώπη, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής προϊόντων και ιδεών.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, το ταξίδι από τα Ιωάννινα στο Βουκουρέστι διαρκούσε 212 ώρες (26-30 μέρες). Πρώτος σταθμός στην πορεία των καραβανιών προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια ήταν το Μέτσοβο.

×